ITHENTICATE VE TURNITIN PROGRAMLARINI KULLANAN AKADEMİSYENLERİMİZİN DİKKATİNE

Değerli Akademik Personelimiz,

TÜBİTAK ULAKBİM aracılığıyla EKUAL kapsamında erişim sağladığımız iThenticate ve Turnitin intihal kontrol programlarında son günlerde yanlış kullanımlardan kaynaklanan kota sıkıntısı yaşamaktayız.

EKUAL’den gelen uyarı doğrultusunda;

iThenticate programını, üniversitelerde, Dr. ve üstü ünvana sahip kişiler, sadece kişisel makalelerinin analizi için kullanabilir. Ayrıca, dergi editörleri de söz konusu programı kullanabilirler, ancak; dergi, üniversite tarafından yayınlanan bir dergi olmalı ve editör de üniversite personeli olmalıdır.

Turnitin kullanımıyla ilgili olarak; bildiğiniz üzere, tez, ödev ve rapor türü dokümanların benzerlik analizi yapılabilmekte ve sadece öğretmen (öğretim üyesi) hesabı açılabilmektedir. Öğretmen isterse öğrencileri için sınıf oluşturup öğrencilerinin doküman yüklemelerini sağlayabilmektedir.

Turnitin kullanılması gerekirken, iThenticate programında, tez, ödev, rapor türü dokümanların analiz edilmesi ya da aynı makalenin birçok kez analiz edilmesi gibi yanlış kullanımlardan dolayı kurumumuzun kotası çabuk tükenmekte ve bu durum diğer kullanıcıların mağduriyet yaşamasına neden olmaktadır.

Her iki intihal kontrol programının da kullanımı konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica eder, sağlıklı günler dileriz.

• Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  • 17 Haziran, 2020